Reissu elintarvikemyymälään on arkea

IMG_0131Mikä on se paikka, jossa me kaikki käymme vähintään kerran tai pari viikossa ostoksilla? Sehän on tietenkin ruokakauppa eli toiselta nimeltään elintarvikemyymälä. Vähintään yksi sellainen löytyy jokaisesta kaupungista ja kylästäkin, sillä ilman ruokakauppoja kotitaloudet eivät pyörisi. Vain harva kotitalous on täysin omavarainen, joten moni tukeutuu elintarvikemyymälän valikoimaan esimerkiksi silloin, kun jääkaappiin tarvitaan lisää maitoa, juustoa, voita tai leikkeleitä. Ruokakaupasta haetaan leipää, kananmunia, pasteijoita ja muita leivonnaisia, leivontatarvikkeita, mausteita, lihaa, kalaa, vihanneksia, hedelmiä, säilykkeitä, välipaloja, herkkuja, riisiä, perunaa, mehua, pakastetuotteita ja paljon muuta. Toki elintarvikemyymälän tarjontaan lukeutuvat myös monet jokapäiväiset tarpeelliset asiat, jotka eivät ole ruokia. Esimerkkejä näistä ovat muun muassa vessa- ja talouspaperi, roskapussit, hammasharja- ja tahna, siivousvälineet ja -tarvikkeet ja hygienia- sekä kosmetiikkatuotteet.

Elintarvikemyymälöitä on olemassa hyvin monia erilaisia ja suuremmista kaupungeista löytyykin kymmeniä eri tyyppisiä kauppoja, joista elintarvikkeet voi käydä ostamassa. Suomessa on monia eri kauppaketjuja, joista tunnetuimpia ovat K-market, S-market, Lidl, Prisma, Citymarket, Siwa, Valintatalo ja Alepa. On olemassa sekä aivan pieniä kyläkauppoja, kaupungeilla vilkkaiden katujen kulmissa sijaitsevia pieniä ruokakauppoja, keskikokoisia marketteja sekä usein ostoskeskuksen yhteyteen avattuja valtavia hypermarketteja, josta tilaa löytyy usein kahdesta kerroksesta. Monessa elintarvikemyymälässä on omat vakioasiakkaansa, jotka käyvät samassa kaupassa hankkimassa tarvitsemansa päivästä ja vuodesta toiseen. Moni vannoo jonkin tietyn kauppaketjun nimeen ja usein se onkin viisasta, etenkin jos ostoksensa keskittää siihen ketjuun, jonka jäsen sattuu olemaan. Tällöin pystyy keräämään kasaan ostoksistaan pisteitä, joita voi sitten myöhemmin hyödyntää esimerkiksi ostosten maksamisessa.

Nykyään moni käy melkeinpä päivittäin ruokakaupassa hakemassa vain ne tuotteet, joita tarvitsee sille tai seuraavalle päivälle. Tämä on erityisen totta etenkin nuorten ja yksin asuvien ihmisten kotitalouksissa. Ei ole mitään järkeä ostaa useampaa maitotölkkiä, kun ne kuitenkin ehtivät vanheta ennen loppuun juomista. Suuremmissa kotitalouksissa ja lisäksi maalla on tapana käydä kaupassa hiukan harvemmin, mutta silloin ostetaan kerralla suurempia määriä elintarvikkeita. Etenkin suurempien lapsiperheiden ostokset ovat usein varsin isoja, sillä monesta lapsesta koostuva kotitalous vaatii hyvin monenlaista hankittavaa.